vineri, 28 ianuarie 2011

,,Artele si literatura, expresiile inteligentei, n-au speranta de viata decat acolo unde ele isi trag originea din insusi tulpina popoarelor. Altminteri ele nu sunt decat niste plante exotice, pre cari cel intai vant ori le ingheata, ori le usuca. Ca sa avem arte si literatura nationala, trebuie ca ele sa fie legate cu societatea, cu credintele, cu obiceiele, intr-un cuvant, cu istoria noastra''. ( Mihail Kogalniceanu )

,,Nu mi se pare nimic mai interesant, mai atragator ca o colectie de foi tiparite, aranjate in grup, sub forma unui volum si care cuprinde toata viata de inima si de minte a unui om de elita.
Este condensarea parfumului dintr-o floare''. ( Vasile Alecsandri )

,,Cartea este o comoara mai scumpa decat toate comorile pamantesti, caci comoara aceasta infrumuseteaza sufletul omului''. ( Psaltirea slavona, 1637 )

joi, 27 ianuarie 2011

Stiati ca...

  1. Primele cronici romanesti au fost:,,Letopisetul de la Putna" si ,,Letopisetul anonim al Moldovei" scrise in slavona, precum si ,,Povestirea despre Draculea Voievod''-opera unui anonim rus din Transilvania.
  2. Primul roman romanesc este lucrarea ,,Manoil'' scrisa de Dimitrie Bolintineanu si aparuta in anul 1855.
  3. Unica epopee romaneasca completa este ,,Tiganiada'' scrisa de Ioan Budai-Deleanu.
  4. Poetul roman incununat ca ,,poet al latinitatii'' este Vasile Alecsandri care a fost premiat la Montpellier-Franta in anul 1879, pentru poezia ,,Ginta latina''.
  5. Prima gazeta din lume a aparut in anul 400, in China si se numea ,,Pekin-Bao''.
  6. Primul ziar din Muntenia, ,,Curierul romanesc'', a aparut in anul 1829 datorita lui I.H.Radulescu (1802-1897).
  7. Cel mai vechi almanah cunoscut a fost tiparit la Viena, in anul 1469.
  8. Prima scoala in limba romana, a fost infiintata de Constantin Radovici Golescu, pe mosia sa din satul Golesti-Muscel (langa Pitesti ). Deschiderea scolii a avut loc la 1 mai 1826. Aici se invata : romana, italiana, germana, greca si alte materii.

marți, 25 ianuarie 2011

,,Biblionet''- prezent in bibliotecile ialomitene


Vineri, 11 iunie 2010 ora 11.00 la Biblioteca Judeteana ,,Stefan Banulescu''-Ialomita, a avut loc Deschiderea oficiala a Centrului de Formare Biblionet.
Programul Biblionet in judetul Ialomita se desfasoara sub forma unui parteneriat intre IREX (International Research and Exchange Board)-SUA, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ANBPR (Asociatia Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania), Biblioteca ,,Stefan Banulescu'' Ialomita, autoritati locale si judetene si este un program care va facilita tuturor cetatenilor judetului accesul gratuit la informatie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci moderne.
Au participat:
Paul Andre Baran - Director, Program Biblionet-IREX Romania;
Scott Andersen - Director Adjunct, Program Biblionet-IREX Romania;
Mathew Vanderwerff - Responsabil PR(Washington DC, SUA);
Silvian Ciuperca - Presedintele Consiliului Judetean Ialomita
Mihaela Racoviteanu - Director, Biblioteca Judeteana ,,Stefan Banulescu''-Ialomita;
Primari ai localitatilor ialomitene;
Reprezentanti ai presei ialomitene.


luni, 17 ianuarie 2011

Despre Eminescu - 15 ianuarie 2011


















Mihai Eminescu (1850 - 1889 )

,,Poetul crescu aproape taraneste la Ipotesti, sat saracacios, asezat intr-o vale inchisa de dealuri, odata impadurite. Casa lui Eminescu era gospodareasca, pridvor larg cu trepte, odai cu privire libera de jur imprejur, soproane, hambare, livada, tei imensi. Fratii mai mari ai poetului umblau calare pe mosie; el se infunda in vreun bordei la o baba, si la stana, cutreiera padurile cu o carte in mana si doi - trei covrigi, dormea pe malul apelor''. ( George Calinescu ).

Mihai Eminescu s-a nascut in nordul Moldovei, la 15 ianuarie 1850, la Botosani si s-a stins din viata in zorii zilei de 15 iunie 1889, in Bucuresti, fiind inmormantat la cimitirul Belu. Anii copilariei si ai adolescentei sunt anii de formare ai scriitorului Eminescu. Acum cunoaste frumusetile naturii din preajma Ipotestilor ( mosie asezata la 8 km. departare de Botosani, din care Gh. Eminovici, tatal poetului, cumpara dupa 1848, cam jumatate )
Fiind atras de frumusetile deosebite ale naturii, scrie numeroase poezii pe teme diferite, inspirate din istoria nationala ( ,,Scrisoarea III'' ), din folclor (,,Calin file din poveste''), (,,Povestea Codrului'', ,,Revedere'', ,,Sara pe deal'', ,,Floare albastra'' ).
A scris de asemenea, basme, nuvele si povastiri.
Activitate organizata de Biblioteca Comunala ,,Valeriu Gorunescu'' Giurgeni in colaborare cu Scoala Generala cu clasele I-VIII Giurgeni, clasa a IV-a, invatator Gheorghe Andrei.




marți, 11 ianuarie 2011

Personalitati locale

Niculescu - Brailiteanu, Stefan - profesor publicist, nascut la 2 noiembrie 1860, in satul Brailita, comuna Piua-Petrii.
Autor de manuale scolare, brosuri de popularizare a stiintelor : ,,Introducere in stiintele naturale'', 1891; ,,Notiuni in chimie, 1901; ,,Religia in Licee si Gimnazii'', 1906; ,,Chimie si Fizica'', 1929; ,,Un raspuns...'', 1931.
S-a pensionat la 1 septembrie 1928.

Stratescu, V. Ion - inginer, prozator, nascut la 26 iunie 1940 in satul Piua-Petrii, comuna Giurgeni ( inginer constructor ).
Debut editorial cu ,,Ulise, alte intamplari'', versuri, Ed. Cartea Romaneasca, 1977.
Lucrari de specialitate : ,,Executarea constructiilor cu placa ortotropa'', Ed. Tehnica, 1984; ,,Dictionar de greseli in constructii'', 1990; ,,Cum sa ne reparam locuinta'', 1992.
Volume de editura : ,,Monologul de purpura'', Ed. Eminescu, 1981; ,,Juramant pe mar'', aceeasi editura, 1982; ,,Daca privim in ochi privighetoarea'', povestiri, Ed. Albatros, 1989.

luni, 10 ianuarie 2011

,,Fiu al satului'' - Valeriu Gorunescu

Valeriu Gorunescu (Numele din acte:Gorunescu A. Valeriu-Emilian).
Nascut in orasul Silistra, judetul Durostor(din tinutul romanesc, pierdut, Cadrilater), la 12 februarie 1922. E fiul unor tarani: Oprea si Ana, din comuna Giurgeni, judetul Ialomita.
Pseudonim folosit intre 1939 si 1954: Emil Valeriu ( in presa si reviste, pentru materiale publicistice si literare).
A urmat scoala primara si liceul teoretic in Braila, iar facultatea de scenarii, din cadrul Institutului de Arta Cinematografica (prima promotie) la Bucuresti.
A debutat in presa cu un microseu ,,Ernst Toller si zborul randunicilor''( ziarul ,,Ancheta'', Braila, anul X, nr. 1098, miercuri 30 august 1939 ) - pe cand autorul avea 17 ani.
A debutat in poezie cu poemul ,,Rimbaud'', in Caietele de poezie ,,Azur'', Braila, iunie 1940; amandoua debuturile semnate : Emil Valeriu ( autorul avea 18 ani la debutul sau liric ).
A lucrat ca redactor la ziarele ,,Inainte'' din Braila; ,,Viata noua'' din Galati; ,,Lupta Ardealului'' si Tribuna noua'' din Cluj - Napoca; muzeograf la Muzeul de Arta din Braila; director al Casei Judetene a Creatiei Populare din Galati; la Consiliul Culturii - Bucuresti, etc.
A scris 152 de carti ( poezie si proza ), a publicat 42 de carti si a obtinut 20 de premii literare si diplome de merit.
A fost primit in Uniunea Scriitorilor din Romania la 1 februarie 1963.
I s-a tradus lucrari ( mai ales poezii ) in limbile : franceza, engleza, germana, spaniola, turca si bulgara. Compozitorul Ion Nistor i-a pus pe note ( coruri ) unele poezii ca : ,,Dimineata certa'', ,,Ruguri'', ,,Pastel'', ,,Lupul'', ,,Permanente'', etc., imprimate pe discuri.
Valeriu Gorunescu, dupa o bogata activitate literara de pionierat, in provincie, mai ales in orasele Braila, Galati, s-a mutat definitiv in Bucuresti, la 5 martie 1973.
Actualmente este pensionar si locuieste impreuna cu sotia sa, Mihaica Gorunescu, in Bucuresti.

In atentia utilizatorilor !



Biblioteca imprumuta carti din toate domeniile de activitate.
La sediul Bibliotecii va stau la dispozitie, spre consultare, ziare si reviste, dictionare, albume de arta si alte lucrari ce nu se imprumuta la domiciliu.
La solicitarea utilizatorilor Biblioteca acorda informatii bibliografice, precum si orice lamuriri in legatura cu alegerea cartilor.
Prin programul ,,Biblionet-Lumea in biblioteca mea'', Biblioteca Comunala ,,Valeriu Gorunescu''Giurgeni, ofera un Nou Serviciu: ,,Calculatoare cu Internet pentru Public''.
Utilizatorii se pot programa pentru accesul la calculatoare cu minim 24 de ore inainte.
Durata unei accesari a calculatorului poate varia intre 30 min. si 1 ora, in fuctie de cererile existente la momentul respectiv.
Pe internet vor fi accesate doar site-urile cu caracter informativ si cultural-educativ. Nu vor fi accesate site-uri care atenteaza la morala sau au caracter secret.
Serviciul Biblionet este un serviciu de acces gratuit la internet, implementat in 20 de biblioteci din judetul Ialomita.
Serviciul de Calculatoare cu Internet pentru Public, din cadrul programului Biblionet ofera:
Acces la Internet.
Comunicare prin Internet.
Redactare de documente.
Imprimare
Asistenta - utilizatori noi.
Instruire - utilizatori noi.
Jocuri instructiv - educative.
Videoproiectie.
Sesiuni de formare ale utilizatorilor.

Apelati la serviciile bibliotecii !
Va multumim !






Este sarbatoare!


Gerul s-a intetit. Omatul prinsese o pojghita de gheata subtire. Satenii, copii cu obrajii rosii, merg cu pasi grabiti la slujba religioasa, la Biserica ,,Sf. Imparati Constantin si Elena'', incantati de toate bucuriile oferite, cu atata darnicie, de aceasta zi minunata, Boboteaza.




























Sarbatoarea crestina ,,Boboteaza''




6 Ianuarie - Boboteaza, zi marcata de celebrarea Botezului Domnului dedicata purificarii mediului inconjurator in special al apelor si animalelor, de fortele malefice.