luni, 17 ianuarie 2011

Despre Eminescu - 15 ianuarie 2011


















Mihai Eminescu (1850 - 1889 )

,,Poetul crescu aproape taraneste la Ipotesti, sat saracacios, asezat intr-o vale inchisa de dealuri, odata impadurite. Casa lui Eminescu era gospodareasca, pridvor larg cu trepte, odai cu privire libera de jur imprejur, soproane, hambare, livada, tei imensi. Fratii mai mari ai poetului umblau calare pe mosie; el se infunda in vreun bordei la o baba, si la stana, cutreiera padurile cu o carte in mana si doi - trei covrigi, dormea pe malul apelor''. ( George Calinescu ).

Mihai Eminescu s-a nascut in nordul Moldovei, la 15 ianuarie 1850, la Botosani si s-a stins din viata in zorii zilei de 15 iunie 1889, in Bucuresti, fiind inmormantat la cimitirul Belu. Anii copilariei si ai adolescentei sunt anii de formare ai scriitorului Eminescu. Acum cunoaste frumusetile naturii din preajma Ipotestilor ( mosie asezata la 8 km. departare de Botosani, din care Gh. Eminovici, tatal poetului, cumpara dupa 1848, cam jumatate )
Fiind atras de frumusetile deosebite ale naturii, scrie numeroase poezii pe teme diferite, inspirate din istoria nationala ( ,,Scrisoarea III'' ), din folclor (,,Calin file din poveste''), (,,Povestea Codrului'', ,,Revedere'', ,,Sara pe deal'', ,,Floare albastra'' ).
A scris de asemenea, basme, nuvele si povastiri.
Activitate organizata de Biblioteca Comunala ,,Valeriu Gorunescu'' Giurgeni in colaborare cu Scoala Generala cu clasele I-VIII Giurgeni, clasa a IV-a, invatator Gheorghe Andrei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu