joi, 30 decembrie 2010

Bibliotaca Comunala ,,Valeriu Gorunescu"Giurgeni


Va ureaza ,,Sarbatori fericite"!

,,Nuferii Dunarii"- Giurgeni - prezentare grup vocal-instrumental

Grupul vocal-instrumental ,,Nuferii Dunarii" este format din elevi, clasa a VI-a si s-a constituit pe scheletul formatiei de mandoline infiintata in anul 2004, sub indrumarea invatatorului, Andrei Gheorghe.
Domnul invatator, are o bogata si fructuoasa experienta in domeniu; in anii 1980-1990, inainte de revolutie a instruit o formatie de mandoline de mare succes, sustinand zeci de spectacole la concursurile organizate la nivelul judetean si republican unde a obtinut numeroase premii si distinctii.
Dupa o perioada de stagnare, intelegand ca nu se poate trai din amintiri, domnul invatator a luat initiativa reinfiintarii formatiei de mandoline cu elevi din clasele I-IV, organizand pregatirea copiilor in afara programului scolar.
La inceput s-a mers pe melodii simple, apoi repertoriul s-a imbogatit gradual cu melodii folclorice din toate zonele tarii. Ca urmare a unei munci perseverente, s-a ajuns la un repertoriu impresionant de melodii si cantece atat din muzica romaneasca cat si din muzica altor popoare.
Formatia de mandoline a Scolii cu clasele I-VIII Giurgeni, a sustinut o serie de spectacole atat la nivel de localitate cat si invitata in alte scoli si institutii din judet. A participat cu succes la Concursul international ,,Floare de pe Baragan", la ultimele trei editii, avand numeroase inregistrari si aparitii la televiziunea Antene 1 Slobozia, judetul Ialomita.
Dupa un an de la infiintare participa la Festivalul judetean de folclor ,,Zarzarica, zarzarea" si este distinsa cu ,,Premiul tineretii". Aparitia formatiei de copii la acest concurs destinat adultilor a reprezentat o ,,pata de culoare" pe scena culturii ialomitene, prilej ce duce la ,,botezul" formatiei in ,,Nuferii Dunarii".
Laureate la ultimele 3 editii ale Festivalului judetean de folclor ,,Zarzarica, zarzarea", participand la activitati cultural-artistice pe scenele din Ialomita dar si din judetele Constanta si Calarasi, grupul-instrumental ,,Nuferii Dunarii" abordeaza din 2007 si un valoros repertoriu de colinde specific zonei Giurgeni. Aceste colinde au fost prezentate la concursurile si festivalurile de colinde Urziceni, Slobozia, Harsova.
Avand sprijinul direct al Primariei Giugeni (transport, costume populare, o parte din instrumente), grupul vocal-instrumental ,,Nuferii Dunarii" reprezinta o mandrie pentru Comuna Giurgeni si o gratie a pastrarii frumusetii, autenticitatii si perenitatii folclorului romanesc, in general a muzicii in special.
,,Muzica porneste din inima si se adreseaza inimii" - George Enescu

miercuri, 29 decembrie 2010

Cum l-am cunoscut pe Gorunescu...

Sincera sa fiu, in urma cu 20 de ani, nu stiam ca parintii scriitorului Valeriu Gorunescu erau din comuna Giurgeni, acesta petrecand o parte din copilarie, pe melegurile noastre.
Trebuie sa marturisesc, cu mandrie, ca totul a inceput de la o simpla scrisoare, adresata scriitorului in primavara anului 1990, cand il invitam pe dumnealui sa ia parte la una din manifestarile culturale organizate de biblioteca comunala (,,Zilele cartii pentru copii"- manifestare culturala organizata in fiecare an de intreaga retea de biblioteci din judetul Ialomita).
Am fost surprinsa, in momentul in care, la numai doua saptamani, am primit raspunsul scriitorului, dar in acelasi timp si dezamagita pentru faptul ca imi comunica, cu parere de rau, ca nu putea fi prezent la activitate, deoarece era invitat la un simpozion de carte, organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, ce se desfasura in localitatea Mangalia, judetul Constanta.
Timp de 9 ani, am tinut legatura cu scriitorul numai prin scrisori si prin convorbiri telefonice, iar in toamna anului 1999, am hotarat ca era timpul sa ne cunoastem, mergand la Bucuresti, eu in calitate de bibliotecar, dumnealui de scriitor.
De la inceput, impresia avea sa fie una din cele mai placute, pentru ca atmosfera era destinsa, dorinta fiecaruia era de a ne cunoaste. Pot spune, ca pentru mine, acea zi a fost o incantare, prilej de a ne cunoaste mai bine, nu numai sub aspect scriitoricesc, ci si ca oameni.
Din acea zi, port in suflet multe amintiri frumoase pe care le povestesc ,,micilor" utilizatori ai bibliotecii comunale, cu ocazia organizarii diferitelor activitati culturale.
Scriitorul si omul Valeriu Gorunescu este un om minunat, a ,,suferit" ca oricare dintre noi, dar s-a dedicat scrisului : a scris despre viata, trairi, sentimente, idei.
Asa l-am cunoscut. Asa este si astazi. Acelasi om, mereu cu vorba plina de blandete, sinceritate, in orice moment gata sa dea un sfat.
A donat bibliotecii comunale, operele sale publicate, un manuscris, fotografii de familie si fotografii cu alti scriitori din tara.
In semn de omagiu al acestui ,,Fiu al satului", prin Hotararea Consiliului Local Giurgeni nr.2/3.01.2002, biblioteca a luat denumirea de BIBLIOTECA COMUNALA ,,VALERIU GORUNESCU"Giurgeni, judetul Ialomita.
La data de 20 mai 2002, dl primar al Comunei Giurgeni, DINU VALERE, a acordat si trimis scriitorului, DIPLOMA DE CETATEAN DE ONOARE" al comunei Giurgeni, cu urmatorul mesaj :
,,Credinta dacilor ca apa Dunarii asigura nemurirea, n-a fost intamplatoare.
Toti cei de-un sange cu dacii, au dainuit alaturi de Dunare, care le-a adapat sufletul si le-a stins focul atatat de-atatia nevrednici.
Dumneavoastra, domnule Gorunescu, ati sorbit prima gura de apa de-aici, unde Dunarea poarta toate povestile noastre.
Chiar numele - GORUNESCU - l-ati primit la buza Dunarii, unde a ajuns cu apele Ariesului, din timpurile lui HOREA.
Prin opera Dumneavoastra, ati binecuvantat Locul Zamislirii, iar ca semn al pretuirii, va socotim omul care reprezinta seva acestor plaiuri, alaturi de Mihai Viteazu si Panait Istrati.
Volumele si manuscrisele din opera Dumneavoastra, pe care cu bunatate le-ati daruit satului Giurgeni, vor constitui un izvor cu apa vie din care vor sorbi cei ce sunt si care vor veni.
In numele tuturor locuitorilor satului, va multumesc si va rog sa primiti Diploma de CETATEAN DE ONOARE al comunei GIURGENI, ca semn al pretuirii noastre."
DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE.
PRIMAR COMUNA GIURGENI,
VALERE DINU


(Poezie dedicata poetului VALERIU GORUNESCU, cu prilejul unei trepte aniversare).

L U P T A
de Traian Jacota

De la Giurgeni,
la vale, Dunarea se lupta cu fiecare mal
de veacuri,
s-ajunga la Galati;
si stanci i-au stat in cale;
si razboaie;
si paduri de arbori dezradacinati
si tot de-atatea veacuri,
ea isi spala-n mare
valurile tulburi,
dar biruitoare.

De la GIURGENI,
la vale,
cu Dunarea, un om si-a impletit destinul;
ca valurile ei,
a pornit sa lupte de veacuri
din condei,
sa infiereze raul din lume,
sa-l inmoaie;
si munti i-au stat in cale
si razboaie;
si cruci incirligate;
si arbori mutilati -
si i-a fost condeiul cinci veacuri la Galati,
cand arma, cand topor;

si tot de-atatea veacuri,
cu Dunarea, un om,
venit de la GIURGENI, e azi cu tampla sura,
dar tot biruitor.





l

marți, 28 decembrie 2010

Scurt istoric al Bibliotecii Comunale Giurgeni

Dupa cum spun locuitorii comunei, anul infiintarii bibliotecii comunale a fost 1958, dar datele statistice din biblioteca ne arata ca prima carte a fost inregistrata in anul 1960. Ne intrebam de ce prima carte a fost inregistrata in anul 1960?
Inca nu se cunoaste procedeul de lucru al cartilor puse la dispozitia cititorilor spre lectura, din acea perioada. Putem spune ca intre anii 1958 - 1960, cartile au fost adunate de la satenii din comuna(o parte din locuitori au contribuit cu sume mari de bani) cu ajutorul bibliotecarului comunal, Apostol C. Ralita, actualmente pensionara.
Localul bibliotecii era inchiriat(o casa taraneasca al carei proprietar se numea Panait Stanciulescu), pana in anul 1960 cand a fost transferata in incinta Caminului Cultural din comuna Giurgeni, o cladire mare cu multe sali spatioase si luminoase, una dintre acestea fiind destinata bibliotecii comunale, sala unde si astazi functioneaza biblioteca.
Cheltuielile au fost suportate din contributia satenilor sub indrumarea primarului David Dumitru(in anul 1959 cand s-a inceput construirea localului cu denumirea de Caminul Cultural ,,Voievodul Mihai", apoi a purtat numele de ,,Gheorghe Gheorghiu Dej"), continuat si finalizat sub indrumarea primarului din vremea respectiva, Copacea Constantin.
La deschiderea bibliotecii comunale, fondul de carte era de 3500 volume, iar intre anii 1960 - 1969, biblioteca a achizitionat 2480 volume si pana in anul 1971, primea donatii de la Centrul de Librarie - Regionala Fetesti, judetul Ialomita, apoi achizitia de carte se facea de la Centrul de Librarie Slobozia - Ialomita.
Datele monografice ale comunei Giurgeni ne informeaza ca localitatea este formata dintr-un singur nucleu, dar venim cu mentiunea si spunem ca pana in anul 1970, comuna Giurgeni a avut in compunerea sa si satul Piua-Petrii, asezare veche, pe vatra fostului ,,Oras de Floci" a carui mentiune documentara dateaza din 1431 si care a atins maximum de dezvoltare economica si extindere teritoriala in sec. al XVI-lea, inceputul sec. al XVII-lea, asa zisa asezare geto-dacica aflata la circa 1km. N-E de limita comunei Giurgeni in punctul Mozacu, pe o suprafata foarte intinsa, in marginea terasei inundabile a Dunarii, conform cercetarilor arheologice efectuate de membrii colectivului judetului Ialomita, in vara anului 1986, cand a fost identificata aceasta asezare cu denumirea Geto-Dacica de la GIURGENI-MOZACU, judetul Ialomita.
Lucrarile au fost conduse de arheologii Anca Paunescu, Dana Mihai de la Muzeul National si Elena Renta, muzeograf la Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National.
Aceste date sunt extrase din Monografia comunei Giurgeni, judetul Ialomita, intocmita de profesorii Vladareanu Alexandru, Dimitriu Eugeniu si Chirita Emil.
Din cauza inundatiilor catastrofale din 1970, satul Piua-Petrii a fost desfiintat, locuitorii asezandu-se in majoritatea lor in orasul Tandarei si comuna Vladeni si doar cateva familii in comuna Giurgeni. Fondul de carte al bibliotecii a fost preluat si organizat de biblioteca comunala Giurgeni in anul 1970, cand volumele au fost date in circulatie spre lectura de catre bibliotecarul comunal, Tita Ionescu.
O spunem cu mandrie, ca de-a lungul anilor, la Biblioteca Comunala Giurgeni, au lucrat mai multi bibliotecari. Printre primii bibliotecari, a fost un tanar pe nume Iordache Marin, care din motive necunoscute a renuntat la studiile universitare si a continuat munca de bibliotecar, urmat de d-na Apostol C. Ralita.
In anul 1970 era numit in functia de director al Caminului Cultural si bibliotecar, dl. profesor Chirita Emil, apoi a lucrat in invatamant ca profesor de limba si literatura romana, in acelasi timp fiind si dirctorul Scolii Generale din localitate. Incepand cu anul 1990, a fost consilier al Consiliului Local Giurgeni.
A urmat d-na Ene Anca, in urma casatoriei a fost nevoita sa plece din comuna, actualmente este bibliotecar la Biblioteca oraseneasca Harsova, judetul Constanta.
In anul 1981, bibliotecara a fost d-na Copilau Tanta, in prezent este bibliotecar la Grupul scolar Agricol Tandarei, judetul Ialomita.
Din anul 1983, pe o perioada de trei ani, bibliotecar a fost d-na Tigau Lubea, in prezent educatoare la Gradinita oraseneasca Tandarei.
Perioada imediat urmatoare(perioada foarte scurta), bibliotecar a fost d-na Coman Pena, in prezent lucreaza la Administratia Financiara a judetului Constanta.
Intre anii 1987-1990, bibliotecar a fost d-na Andrei Vasilica, in prezent educatoare la Gradinita oraseneasca Tandarei si consilier al Consiliului Local Giurgeni.
In perioada 1981-1990, bibliotecarii comunali au lucrat cu jumatate de norma, acestia indeplineau si alte functii pe plan local.
Dupa 1990 si pana-n prezent, bibliotecar comunal este d-na Mirela Grigore.
Pana in anul 1996, Biblioteca comunala efectua achizitia de carte de la Biblioteca judeteana ,,Stefan Banulescu" Slobozia, judetul Ialomita si primea donatii de la Ministerul Culturii. Dupa anul 1996, biblioteca a fost preluata administrativ de Primaria Comunei Giurgeni, iar achizitia de carte s-a efectuat dupa cum urmeaza:
- in anul 1997 s-au primit 183 volume in valoare de 234 RON;
- in anul 1998 s-au primit 398 volume in valoare de 580 RON;
- in anul 1999 s-au primit 397 volume in valoare de 532 RON;
- in anul 2001 s-au primit 49 volume in valoare de 142 RON;
- in anul 2002 s-au primit 188 volume in valoare de 740 RON;
- in anul 2003 s-au primit 26 volume in valoare de 71 RON.
In anul 2003, fondul de carte al Bibliotecii Comunale Giurgeni era de 8670 volume, cu tematica diversa, de la beletristica la volume de specialitate si o sala de lectura infiintata in anul 1999, unde cititorilor le stau la dispozitie spre consultare, ziare si reviste, dictionare, albume de arta si alte lucrari ce nu se imprumuta la domiciliu. In prezent (2010), fondul de carte al bibliotecii comunale este de 9700 volume. Cititorii bibliotecii fac parte din toate categoriile sociale.
Prin Hotararea Consiliului Local al comunei Giurgeni, nr.2/3.01.2002, Biblioteca Comunei Giurgeni a luat denumirea de BIBLIOTECA COMUNALA ,,VALERIU GORUNESCU" GIURGENI, datorita faptului ca poetul si prozatorul Valeriu Gorunescu este ,, fiu al stului", acesta donand bibliotacii toate operele sale.
La data de 20 mai 2002, s-a acordat si trimis scriitorului Valeriu Gorunescu, ,,Diploma de cetatean de onoare" al Comunei Giurgeni (actualmente pensionar, locuieste impreuna cu sotia sa, in Bucuresti).
Din decembrie 1989 ,,anul revolutiei", presedinte al Frontului Salvarii Nationale din comuna, a fost ales dl. DINU VALERE, care la alegerile locale libere si democratice din anul 1992, a fost ales primarul localitatii, functie pe care o detine si in momentul de fata(2010).