marți, 28 decembrie 2010

Scurt istoric al Bibliotecii Comunale Giurgeni

Dupa cum spun locuitorii comunei, anul infiintarii bibliotecii comunale a fost 1958, dar datele statistice din biblioteca ne arata ca prima carte a fost inregistrata in anul 1960. Ne intrebam de ce prima carte a fost inregistrata in anul 1960?
Inca nu se cunoaste procedeul de lucru al cartilor puse la dispozitia cititorilor spre lectura, din acea perioada. Putem spune ca intre anii 1958 - 1960, cartile au fost adunate de la satenii din comuna(o parte din locuitori au contribuit cu sume mari de bani) cu ajutorul bibliotecarului comunal, Apostol C. Ralita, actualmente pensionara.
Localul bibliotecii era inchiriat(o casa taraneasca al carei proprietar se numea Panait Stanciulescu), pana in anul 1960 cand a fost transferata in incinta Caminului Cultural din comuna Giurgeni, o cladire mare cu multe sali spatioase si luminoase, una dintre acestea fiind destinata bibliotecii comunale, sala unde si astazi functioneaza biblioteca.
Cheltuielile au fost suportate din contributia satenilor sub indrumarea primarului David Dumitru(in anul 1959 cand s-a inceput construirea localului cu denumirea de Caminul Cultural ,,Voievodul Mihai", apoi a purtat numele de ,,Gheorghe Gheorghiu Dej"), continuat si finalizat sub indrumarea primarului din vremea respectiva, Copacea Constantin.
La deschiderea bibliotecii comunale, fondul de carte era de 3500 volume, iar intre anii 1960 - 1969, biblioteca a achizitionat 2480 volume si pana in anul 1971, primea donatii de la Centrul de Librarie - Regionala Fetesti, judetul Ialomita, apoi achizitia de carte se facea de la Centrul de Librarie Slobozia - Ialomita.
Datele monografice ale comunei Giurgeni ne informeaza ca localitatea este formata dintr-un singur nucleu, dar venim cu mentiunea si spunem ca pana in anul 1970, comuna Giurgeni a avut in compunerea sa si satul Piua-Petrii, asezare veche, pe vatra fostului ,,Oras de Floci" a carui mentiune documentara dateaza din 1431 si care a atins maximum de dezvoltare economica si extindere teritoriala in sec. al XVI-lea, inceputul sec. al XVII-lea, asa zisa asezare geto-dacica aflata la circa 1km. N-E de limita comunei Giurgeni in punctul Mozacu, pe o suprafata foarte intinsa, in marginea terasei inundabile a Dunarii, conform cercetarilor arheologice efectuate de membrii colectivului judetului Ialomita, in vara anului 1986, cand a fost identificata aceasta asezare cu denumirea Geto-Dacica de la GIURGENI-MOZACU, judetul Ialomita.
Lucrarile au fost conduse de arheologii Anca Paunescu, Dana Mihai de la Muzeul National si Elena Renta, muzeograf la Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National.
Aceste date sunt extrase din Monografia comunei Giurgeni, judetul Ialomita, intocmita de profesorii Vladareanu Alexandru, Dimitriu Eugeniu si Chirita Emil.
Din cauza inundatiilor catastrofale din 1970, satul Piua-Petrii a fost desfiintat, locuitorii asezandu-se in majoritatea lor in orasul Tandarei si comuna Vladeni si doar cateva familii in comuna Giurgeni. Fondul de carte al bibliotecii a fost preluat si organizat de biblioteca comunala Giurgeni in anul 1970, cand volumele au fost date in circulatie spre lectura de catre bibliotecarul comunal, Tita Ionescu.
O spunem cu mandrie, ca de-a lungul anilor, la Biblioteca Comunala Giurgeni, au lucrat mai multi bibliotecari. Printre primii bibliotecari, a fost un tanar pe nume Iordache Marin, care din motive necunoscute a renuntat la studiile universitare si a continuat munca de bibliotecar, urmat de d-na Apostol C. Ralita.
In anul 1970 era numit in functia de director al Caminului Cultural si bibliotecar, dl. profesor Chirita Emil, apoi a lucrat in invatamant ca profesor de limba si literatura romana, in acelasi timp fiind si dirctorul Scolii Generale din localitate. Incepand cu anul 1990, a fost consilier al Consiliului Local Giurgeni.
A urmat d-na Ene Anca, in urma casatoriei a fost nevoita sa plece din comuna, actualmente este bibliotecar la Biblioteca oraseneasca Harsova, judetul Constanta.
In anul 1981, bibliotecara a fost d-na Copilau Tanta, in prezent este bibliotecar la Grupul scolar Agricol Tandarei, judetul Ialomita.
Din anul 1983, pe o perioada de trei ani, bibliotecar a fost d-na Tigau Lubea, in prezent educatoare la Gradinita oraseneasca Tandarei.
Perioada imediat urmatoare(perioada foarte scurta), bibliotecar a fost d-na Coman Pena, in prezent lucreaza la Administratia Financiara a judetului Constanta.
Intre anii 1987-1990, bibliotecar a fost d-na Andrei Vasilica, in prezent educatoare la Gradinita oraseneasca Tandarei si consilier al Consiliului Local Giurgeni.
In perioada 1981-1990, bibliotecarii comunali au lucrat cu jumatate de norma, acestia indeplineau si alte functii pe plan local.
Dupa 1990 si pana-n prezent, bibliotecar comunal este d-na Mirela Grigore.
Pana in anul 1996, Biblioteca comunala efectua achizitia de carte de la Biblioteca judeteana ,,Stefan Banulescu" Slobozia, judetul Ialomita si primea donatii de la Ministerul Culturii. Dupa anul 1996, biblioteca a fost preluata administrativ de Primaria Comunei Giurgeni, iar achizitia de carte s-a efectuat dupa cum urmeaza:
- in anul 1997 s-au primit 183 volume in valoare de 234 RON;
- in anul 1998 s-au primit 398 volume in valoare de 580 RON;
- in anul 1999 s-au primit 397 volume in valoare de 532 RON;
- in anul 2001 s-au primit 49 volume in valoare de 142 RON;
- in anul 2002 s-au primit 188 volume in valoare de 740 RON;
- in anul 2003 s-au primit 26 volume in valoare de 71 RON.
In anul 2003, fondul de carte al Bibliotecii Comunale Giurgeni era de 8670 volume, cu tematica diversa, de la beletristica la volume de specialitate si o sala de lectura infiintata in anul 1999, unde cititorilor le stau la dispozitie spre consultare, ziare si reviste, dictionare, albume de arta si alte lucrari ce nu se imprumuta la domiciliu. In prezent (2010), fondul de carte al bibliotecii comunale este de 9700 volume. Cititorii bibliotecii fac parte din toate categoriile sociale.
Prin Hotararea Consiliului Local al comunei Giurgeni, nr.2/3.01.2002, Biblioteca Comunei Giurgeni a luat denumirea de BIBLIOTECA COMUNALA ,,VALERIU GORUNESCU" GIURGENI, datorita faptului ca poetul si prozatorul Valeriu Gorunescu este ,, fiu al stului", acesta donand bibliotacii toate operele sale.
La data de 20 mai 2002, s-a acordat si trimis scriitorului Valeriu Gorunescu, ,,Diploma de cetatean de onoare" al Comunei Giurgeni (actualmente pensionar, locuieste impreuna cu sotia sa, in Bucuresti).
Din decembrie 1989 ,,anul revolutiei", presedinte al Frontului Salvarii Nationale din comuna, a fost ales dl. DINU VALERE, care la alegerile locale libere si democratice din anul 1992, a fost ales primarul localitatii, functie pe care o detine si in momentul de fata(2010).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu