miercuri, 29 decembrie 2010

Cum l-am cunoscut pe Gorunescu...

Sincera sa fiu, in urma cu 20 de ani, nu stiam ca parintii scriitorului Valeriu Gorunescu erau din comuna Giurgeni, acesta petrecand o parte din copilarie, pe melegurile noastre.
Trebuie sa marturisesc, cu mandrie, ca totul a inceput de la o simpla scrisoare, adresata scriitorului in primavara anului 1990, cand il invitam pe dumnealui sa ia parte la una din manifestarile culturale organizate de biblioteca comunala (,,Zilele cartii pentru copii"- manifestare culturala organizata in fiecare an de intreaga retea de biblioteci din judetul Ialomita).
Am fost surprinsa, in momentul in care, la numai doua saptamani, am primit raspunsul scriitorului, dar in acelasi timp si dezamagita pentru faptul ca imi comunica, cu parere de rau, ca nu putea fi prezent la activitate, deoarece era invitat la un simpozion de carte, organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania, ce se desfasura in localitatea Mangalia, judetul Constanta.
Timp de 9 ani, am tinut legatura cu scriitorul numai prin scrisori si prin convorbiri telefonice, iar in toamna anului 1999, am hotarat ca era timpul sa ne cunoastem, mergand la Bucuresti, eu in calitate de bibliotecar, dumnealui de scriitor.
De la inceput, impresia avea sa fie una din cele mai placute, pentru ca atmosfera era destinsa, dorinta fiecaruia era de a ne cunoaste. Pot spune, ca pentru mine, acea zi a fost o incantare, prilej de a ne cunoaste mai bine, nu numai sub aspect scriitoricesc, ci si ca oameni.
Din acea zi, port in suflet multe amintiri frumoase pe care le povestesc ,,micilor" utilizatori ai bibliotecii comunale, cu ocazia organizarii diferitelor activitati culturale.
Scriitorul si omul Valeriu Gorunescu este un om minunat, a ,,suferit" ca oricare dintre noi, dar s-a dedicat scrisului : a scris despre viata, trairi, sentimente, idei.
Asa l-am cunoscut. Asa este si astazi. Acelasi om, mereu cu vorba plina de blandete, sinceritate, in orice moment gata sa dea un sfat.
A donat bibliotecii comunale, operele sale publicate, un manuscris, fotografii de familie si fotografii cu alti scriitori din tara.
In semn de omagiu al acestui ,,Fiu al satului", prin Hotararea Consiliului Local Giurgeni nr.2/3.01.2002, biblioteca a luat denumirea de BIBLIOTECA COMUNALA ,,VALERIU GORUNESCU"Giurgeni, judetul Ialomita.
La data de 20 mai 2002, dl primar al Comunei Giurgeni, DINU VALERE, a acordat si trimis scriitorului, DIPLOMA DE CETATEAN DE ONOARE" al comunei Giurgeni, cu urmatorul mesaj :
,,Credinta dacilor ca apa Dunarii asigura nemurirea, n-a fost intamplatoare.
Toti cei de-un sange cu dacii, au dainuit alaturi de Dunare, care le-a adapat sufletul si le-a stins focul atatat de-atatia nevrednici.
Dumneavoastra, domnule Gorunescu, ati sorbit prima gura de apa de-aici, unde Dunarea poarta toate povestile noastre.
Chiar numele - GORUNESCU - l-ati primit la buza Dunarii, unde a ajuns cu apele Ariesului, din timpurile lui HOREA.
Prin opera Dumneavoastra, ati binecuvantat Locul Zamislirii, iar ca semn al pretuirii, va socotim omul care reprezinta seva acestor plaiuri, alaturi de Mihai Viteazu si Panait Istrati.
Volumele si manuscrisele din opera Dumneavoastra, pe care cu bunatate le-ati daruit satului Giurgeni, vor constitui un izvor cu apa vie din care vor sorbi cei ce sunt si care vor veni.
In numele tuturor locuitorilor satului, va multumesc si va rog sa primiti Diploma de CETATEAN DE ONOARE al comunei GIURGENI, ca semn al pretuirii noastre."
DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE.
PRIMAR COMUNA GIURGENI,
VALERE DINU


(Poezie dedicata poetului VALERIU GORUNESCU, cu prilejul unei trepte aniversare).

L U P T A
de Traian Jacota

De la Giurgeni,
la vale, Dunarea se lupta cu fiecare mal
de veacuri,
s-ajunga la Galati;
si stanci i-au stat in cale;
si razboaie;
si paduri de arbori dezradacinati
si tot de-atatea veacuri,
ea isi spala-n mare
valurile tulburi,
dar biruitoare.

De la GIURGENI,
la vale,
cu Dunarea, un om si-a impletit destinul;
ca valurile ei,
a pornit sa lupte de veacuri
din condei,
sa infiereze raul din lume,
sa-l inmoaie;
si munti i-au stat in cale
si razboaie;
si cruci incirligate;
si arbori mutilati -
si i-a fost condeiul cinci veacuri la Galati,
cand arma, cand topor;

si tot de-atatea veacuri,
cu Dunarea, un om,
venit de la GIURGENI, e azi cu tampla sura,
dar tot biruitor.





l

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu