joi, 30 decembrie 2010

,,Nuferii Dunarii"- Giurgeni - prezentare grup vocal-instrumental

Grupul vocal-instrumental ,,Nuferii Dunarii" este format din elevi, clasa a VI-a si s-a constituit pe scheletul formatiei de mandoline infiintata in anul 2004, sub indrumarea invatatorului, Andrei Gheorghe.
Domnul invatator, are o bogata si fructuoasa experienta in domeniu; in anii 1980-1990, inainte de revolutie a instruit o formatie de mandoline de mare succes, sustinand zeci de spectacole la concursurile organizate la nivelul judetean si republican unde a obtinut numeroase premii si distinctii.
Dupa o perioada de stagnare, intelegand ca nu se poate trai din amintiri, domnul invatator a luat initiativa reinfiintarii formatiei de mandoline cu elevi din clasele I-IV, organizand pregatirea copiilor in afara programului scolar.
La inceput s-a mers pe melodii simple, apoi repertoriul s-a imbogatit gradual cu melodii folclorice din toate zonele tarii. Ca urmare a unei munci perseverente, s-a ajuns la un repertoriu impresionant de melodii si cantece atat din muzica romaneasca cat si din muzica altor popoare.
Formatia de mandoline a Scolii cu clasele I-VIII Giurgeni, a sustinut o serie de spectacole atat la nivel de localitate cat si invitata in alte scoli si institutii din judet. A participat cu succes la Concursul international ,,Floare de pe Baragan", la ultimele trei editii, avand numeroase inregistrari si aparitii la televiziunea Antene 1 Slobozia, judetul Ialomita.
Dupa un an de la infiintare participa la Festivalul judetean de folclor ,,Zarzarica, zarzarea" si este distinsa cu ,,Premiul tineretii". Aparitia formatiei de copii la acest concurs destinat adultilor a reprezentat o ,,pata de culoare" pe scena culturii ialomitene, prilej ce duce la ,,botezul" formatiei in ,,Nuferii Dunarii".
Laureate la ultimele 3 editii ale Festivalului judetean de folclor ,,Zarzarica, zarzarea", participand la activitati cultural-artistice pe scenele din Ialomita dar si din judetele Constanta si Calarasi, grupul-instrumental ,,Nuferii Dunarii" abordeaza din 2007 si un valoros repertoriu de colinde specific zonei Giurgeni. Aceste colinde au fost prezentate la concursurile si festivalurile de colinde Urziceni, Slobozia, Harsova.
Avand sprijinul direct al Primariei Giugeni (transport, costume populare, o parte din instrumente), grupul vocal-instrumental ,,Nuferii Dunarii" reprezinta o mandrie pentru Comuna Giurgeni si o gratie a pastrarii frumusetii, autenticitatii si perenitatii folclorului romanesc, in general a muzicii in special.
,,Muzica porneste din inima si se adreseaza inimii" - George Enescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu